Οικογενειακό Δίκαιο και Περιουσιακές
Διαφορές

Αρχικά να αναφέρουμε ότι περιουσία σημαίνει την κινητή και ακίνητη ιδιοκτησία η οποία αποκτήθηκε πριν από τον γάμο με την προοπτική του γάμου ή οποτεδήποτε μετά τη σύναψη του γάμου από οποιοδήποτε από τους συζύγους.

Το θέμα των περιουσιακών διαφορών των συζύγων ρυθμίζεται από τον Περί Ρύθμισης των Περιουσιακών Σχέσεων των Συζύγων Νόμος (Ν.232/91), ο οποίος ψηφίστηκε το 1991.

Για να μπορούν ωστόσο περιουσιακά στοιχεία να αποτελέσουν αντικείμενο της διαφοράς, αυτό το οποίο λαμβάνεται υπόψη είναι η αύξηση σε περιουσιακά στοιχεία του συζύγου εναντίον του οποίου καταχωρείται η αίτηση, η οποία έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του γάμου ή με προοπτική τον γάμο.  Οποιαδήποτε αύξηση των περιουσιακών στοιχείων έλαβε χώρα μετα την διάσταση, δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο της διαδικασίας περιουσιακών διαφορών.

Εξαιρέσεις από την αύξηση της περιουσίας  και επομένως στην αύξηση της περιουσίας των συζύγων δεν υπολογίζεται ότι αυτοί απέκτησαν από Δωρεά, κληρονομιά, κληροδοσία ή άλλη χαριστική αιτία.

Η απόφαση του Δικαστηρίου σε σχέση με το μερίδιο αύξησης που θα καταλογιστεί στον/στη σύζυγο που έχει υποβάλει την αίτηση, καθορίζεται στη βάση της συνεισφοράς στην αύξηση. Σε περίπτωση όπου η αίτηση υποβάλλεται από σύζυγο η οποία κατά την διάρκεια του γάμου ήταν νοικοκυρά η οποία δεν είχε συνεισφέρει οικονομικά στην αύξηση, τότε υπάρχει εξ του νόμου μαχητό τεκμήριο ότι έχει συνεισφέρει στην αύξηση της περιουσίας του συζύγου της κατά 1/3 και θα της επιδικαστεί από το Δικαστήριο το αντίστοιχο.

Διάταγμα αποκάλυψης περιουσιακών στοιχειών

Σύμφωνα με τον Περί Ρυθμίσεως των Περιουσιακών Σχέσεων των Συζύγων Νόμος του 1991 (Ν. 232/1991) σε περίπτωση που σύζυγος δεν έχει πλήρη γνώση των περιουσιακών στοιχείων του άλλου, τότε μπορεί να υποβάλει αίτηση στο Δικαστήριο ώστε να εκδοθεί Διάταγμα αποκάλυψης των περιουσιακών του στοιχείων ως είχαν κατά τον χρόνο που επήλθε διάσταση (ή σε άλλο χρονικό σημείο όπως θα διατάξει το Δικαστήριο).  Παράλειψη συμμόρφωσης με το Διάταγμα συνιστά καταφρόνηση του Δικαστηρίου, η οποία τιμωρείται με φυλάκιση. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχει χρονικός περιορισμός 3 χρόνων από την ημερομηνία του διαζυγίου, για την καταχώρηση αίτησης περιουσιακών διαφορών.