Αρχικά να αναφέρουμε το ότι δικαιούχος διεθνούς προστασίας είναι ένα πρόσωπο στο οποίο έχει χορηγηθεί καθεστώς πρόσφυγα ή επικουρική προστασία καθεστώς.
Θα έχετε πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα δικαιωμάτων, τα οποία καθορίζονται από τον κυπριακό νόμο περί προσφύγων:
- το δικαίωμα μεταφοράς περιουσιακών στοιχείων στη Δημοκρατία της Κύπρου
- το δικαίωμα σε δίκαιη μεταχείριση ανεξάρτητα από φύλο, τη φυλή και τη θρησκεία, τη συμμετοχή σε συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας, πολιτικών πεποιθήσεων ή χώρα ιθαγένειας/καταγωγής
- το δικαίωμα να εκφράζετε και να ασκείτε ελεύθερα την θρησκευτικές πεποιθήσεις
- το δικαίωμα συμμετοχής στην κοινωνική ενσωμάτωση προγράμματα
Θα απολαμβάνετε τα ίδια δικαιώματα με τους Κύπριους υπηκόους όπως:
- πρόσβαση στο γενικό εκπαιδευτικό σύστημα και προγράμματα περαιτέρω κατάρτισης ή επανακατάρτισης
- το δικαίωμα αναγνώρισης των αλλοδαπών εκπαιδευτικών πιστοποιητικών, διπλωμάτων και πτυχία
- το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στα δικαστήρια της της Δημοκρατίας καθώς και στην απαλλαγή από την υποχρέωση παροχής εγγύησης για τα δικαστικά έξοδα
- το δικαίωμα εφοδιασμού με τρόφιμα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης
- το δικαίωμα στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας
- το δικαίωμα συμμετοχής στην εκπαίδευση
- ειδική υποστήριξη (κοινωνική και ιατρική) για ευάλωτο άτομο
ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ
Τι πρέπει να κάνω μετά τη λήψη διεθνούς προστασίας;
Θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση για άδεια διαμονής.
Για τους πρόσφυγες χορηγείται τριετής άδεια παραμονής η οποία είναι ανανεώσιμη.
Για δικαιούχο καθεστώτος επικουρικής προστασίας, χορηγείται άδεια διαμονής για ένα έτος, η οποία είναι ανανεώσιμη για όσο διάστημα διατηρείται το καθεστώς αυτό
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Δικαιούμαι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης;
Είστε δικαιούστε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στο πλαίσιο του ίδιου προϋποθέσεις που ισχύουν για τους Κύπριους υπηκόους. Πρέπει να να επικοινωνήσετε με το Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο ή το πλησιέστερο Κέντρο Υγείας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία.
Μπορούν τα παιδιά μου να πάνε στο σχολείο;
Όλοι οι ανήλικοι έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης υπό τις ίδιες
προϋποθέσεις όπως και οι Κύπριοι πολίτες.
Μπορώ να ταξιδέψω; /Επιτρέπεται να λάβω ταξιδιωτικό έγγραφο;
Δικαιούχοι διεθνούς προστασίας επιτρέπεται να ταξιδεύουν. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να ταξιδέψετε, βεβαιωθείτε αν απαιτείται θεώρηση για την είσοδο σε άλλο χώρα. Οι νόμιμες πύλες εισόδου και εξόδου από την της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι τα αεροδρόμια της Λάρνακας και της Πάφου και τα λιμάνια της Λάρνακας, της Λεμεσού, του Λατσιού και της Κύπρου. Πάφου, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή που υπάγεται στην του πραγματικού ελέγχου της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η είσοδος ή η έξοδος από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω οποιουδήποτε άλλου λιμένα ή αερολιμένα στην το οποίο η κυβέρνηση της Δημοκρατίας δεν ασκεί ουσιαστικό έλεγχο είναι παράνομη. Ταξιδιωτικό έγγραφο (laissez passer) χορηγείται σε στους δικαιούχους του καθεστώτος επικουρικής προστασίας οι οποίοι είναι αδυνατούν να αποκτήσουν εθνικό διαβατήριο, το οποίο επιτρέπει να ταξιδεύουν εκτός της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι πρόσφυγες μπορούν να λάβουν ταξιδιωτικά έγγραφα για πρόσφυγες (βάσει της Σύμβασης της Γενεύης). Αυτό το ταξιδιωτικό έγγραφο ισχύει για όλες τις χώρες και λήγει με τη λήξη της άδειας διαμονής. Η αρμόδια υπηρεσία για την έκδοση διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων είναι το ληξιαρχείο και Τμήμα Μετανάστευσης.
Μπορώ να ταξιδέψω στη χώρα καταγωγής μου;
Ταξιδεύοντας προς στη χώρα καταγωγής σας μπορεί να κινηθεί διαδικασία με αποτέλεσμα την ανάκληση της προστασίας σας.
Μπορώ να φέρω την οικογένειά μου στην Κύπρο;
Αναγνωρισμένο πρόσφυγες απολαμβάνουν το δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης.
Τα μέλη της οικογένειας (σύζυγος/σύζυγος του πρόσφυγα, άγαμοι ανήλικα τέκνα και σε περίπτωση ασυνόδευτου ανήλικου συγγενείς πρώτου βαθμού) ενός πρόσφυγα που ήταν δεν ήταν σε θέση να τον/την συνοδεύσουν κατά τη στιγμή του/της εισόδου στη Δημοκρατία, μπορούν να επανενωθούν μαζί του/της στη Δημοκρατία εφόσον το ζητήσει ο ίδιος και το επιβεβαιώνεται η μεταξύ τους σχέση. Η αρμόδια υπηρεσία για την εξέταση της οικογένειας επανένωσης είναι το ληξιαρχείο και Τμήμα Μετανάστευσης.
Μπορώ να εργαστώ; /Πού μπορώ να υποβάλω αίτηση για εργασία;
Μπορείτε έχετε το δικαίωμα να ασκείτε μισθωτές ή αυτοαπασχολούμενες επαγγελματικές δραστηριότητες. Δεν χρειάζεστε καμία άδεια εργασίας. Πρέπει να επικοινωνήσετε με το γραφείο εργασίας εάν επιθυμείτε να βρείτε εργασία.
Δικαιούμαι ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (EEE);
Κάθε πρόσωπο του οποίου το εισόδημα και άλλα οικονομικοί πόροι δεν επαρκούν για να ικανοποιήσουν τις βασικές και ειδικές ανάγκες του, όπως ορίζονται από το νόμο, μπορεί να να ζητήσει την παροχή ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το οποίο παρέχεται με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης ή/και υπηρεσιών.
ΠΟΛΙΤΟΓΡΆΦΗΣΗ
Μπορώ να υποβάλω αίτηση για κυπριακή υπηκοότητα;
Όποιος θέλει να υποβάλει αίτηση για την υπηκοότητα πρέπει να έχει τουλάχιστον 7 χρόνια νόμιμης διαμονής στη Δημοκρατία ή να είναι παντρεμένος με Κύπριο πολίτη για ελάχιστη περίοδο 3 ετών χρόνια. Το αρμόδιο τμήμα για την εξέταση τις αιτήσεις πολιτογράφησης είναι το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Τμήμα Μετανάστευσης.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΠΑΡΕΧΟΥΜΕ
Μπορούμε να σας βοηθήσουμε σε όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται για την αίτηση για εξασφάλιση πιστοποιητικού Μετανάστευσης/ Άδεια παραμονής στην Κύπρο αναλόγως στην κατηγορία την οποία εμπίπτετε, Yellow Slip , απόκτηση Κυπριακής Υπηκοότητας καθώς και υποβολή αίτησης για Οικογενειακή Επανένωση.